Drevesnicarstvo CEGNAR
Cegnar Miha | 4209 Žabnica | Dorfarje 26

Priprava tal in sajenje


Zemljišče, kjer bomo sadili sadno drevje, očistimo (odstranimo grmovje, stara drevesa, korenine, kamenje, poravnamo zemljišče), damo narediti analizo tal, založno pognojimo in globoko preorjemo (40 do 60 cm).

Neprepustne plasti zrahljamo z globinskim rahljalnikom do globine 90 cm. Pri pripravi tal upoštevamo osnovne zakonitosti obdelave tal, kar pomeni, da vlažnih ali mokrih tal ne preoravamo, ker s tem uničimo njihovo strukturo in naredimo več škode kot koristi.

Počakamo, da so tla primerno suha (zgodaj jeseni) in jih pripravimo za sajenje. Na vrtovih tal ponavadi ne preoravamo, ampak za posamezna sadna drevesa izkopljemo sadilne jame. Sadilna jama je približno 40 do 60 cm globoka in do 1,5m široka. Izkop naredimo tako, da zgornjo plast - živico damo na eno stran sadilne jame, spodnjo plast - mrtvico pa odmečemo na drugo stran.


Najpogostejše napake:

Generic placeholder image

Generic placeholder image

Sajenje:

a,b - izkop jame,
c - postavitev opore in dodajanje hranil,
d - v jamo postavimo mrežo; na dno dodamo vrhnjo plast zemlje in sadilno jamo zasujemo do vrha. Na koncu lahko okrog sadike dodamo hlevski gnoj, ki ga prekrijemo s plastjo zemlje. Sadiko zalijemo in privežemo ob oporo.